Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

VELIKI PROTEST SLOVENAČKIH SRBA

SRBI PREPUŠTENI SAMI SEBI,  UZDAJ SE USE I U SVOJE KLJUSE.

Srbi Slovenije očekuju zaštitu svojih prava od Matice i Srpske, a naravno da bar jednom srpski političari pokažu zube i kada to uistinu nije smešno.

SRBI U SLOVENIJI NAJSIROMAŠNIJA KULTURNO-VERSKA NACIJA U EVROPSKOJ SLOVENIJI

»Veoma dobri odnosi između Srbije, Srpske i Slovenije«, godinama daju »plodove« različite diskriminacije (kulturne, pravne, socialne i radne) isključivo do srpske populacije u Sloveniji. Srbija i Srpska već postaju slovenske kolonije. Predsednik Slovenije Danilo Tirk vrhunski stručnjak za međunarodna prava manjina, naravno kada je reč o Slovencima u Italiji, Mađarskoj i Austriji. Svakako, odbio je i razgovor te sve dopise Srpskih organizacija i njihovih predstavnika. Srbe Slovenije i nije čudna dodela slovenskog novaca kroz različite (natečaje) javne raspise ili pozive većinom drugima, mada su Srbi kroz poreze i doprinose ubacili dobar deo, upravo  u tu državnu kasu. Dakle, Srbe čudi, da već tri godine, uzastopna podela visokih (na pojedine subjekte do 100.000,00 evra) evropskih sredstava od Ministarstva kulture Slovenije, srpskim savezima (društvima) ili udruženjima Slovenije nije dodelila niti jednoga evra. Veoma je zabrinjavajuće i to, da se tim postupcima pokušavaju između sebe posvađati nacije u Sloveniji.

Po srpskim udruženjima pokušava se sejati strah represivnih slovenskih organa. Verovatno je cilj gašenje (isključivo) kulturne aktivnosti srpskih udruženja odnosno  subjekata. Policija od novembra prošle godine redovno prati rad i sastanke: Saveza srpske dijaspore Slovenije, Udruženja srpskih književnika Slovenije i Srpskog udruženja  Slovenije »Stevan Sinđelić« u Ljubljani. Žalbe pretsedniku slovenske vlade i  predsedniku Slovenije naišle na gluhe uši. Velika kratkovidnost je i kod čuvara ljudskih prava Slovenije. Njihove posete vladajućim krugovima Srbije i Srpske svode se na realizaciju njihovih želja, kako da Slovenija izveze i proda što više robe zemljama okruženja, dok srpskih proizvoda u slovenačkim trgovinama nema. Kao kada bi tražio retke lekove.

Čekamo već dvadeset godina. Gubi se srpski identitet, jezik, vera i kultura.
Nikakav pravoslavni Parohijski centar nam više nemože pomoći, pa ni ovaj što se završava u Ljubljani. Mladi Srbi, i u crkvi, međusobno govore slovenačkim jezikom. Naravno, izumire naš kulturni i nacionalni identitet, a postajemo pravoslavni Slovenci. Bar jedna srednja škola u Sloveniji na srpskom jeziku, za mlade stasajuće generacije Srba, možda bi mogla pomoći. Žalostno, ali istinito. Veća prava u Sloveniji, ima gej i lezbična populacija, nego Srbi. Oni su se već izborili za svoja prava i za sebe već mogu javno reći – mi smo drugačiji. Naravno, nemamo ništa protiv njih, čak im na uspešnim zakonskim dostignućima i čestitamo. Koliko nam je poznato, posle raspada bivše države evropska Slovenija je za Srbe primenila ”albanski princip”. Srpska društva ili udruženja u Sloveniji, kao i savezi na različitim državnim raspisima ili natečajima dobiju daleko manje novaca od drugih, a kada se radi o većim sredstvima (100.000,00 evra) tada ništa. Dok je slovenačka priznata manjina u Republici Srpskoj i veoma je zadovoljna kako sa financijskim sredstvima,  tako i svojim statusom. To su činjenice proverene kod Udruženju Slovenaca »TRIGLAV« u Banjaluci. Postavljanjem srpske zastave uz druge zastave prilikom izvođenja manifestacija u Sloveniji na otvorenom prostoru, može organizatore stići i policijska globa.

Diskriminaciji prema Srbima u Sloveniji nema kraja. Za diskriminaciju Srba u Sloveniji pripremaju se uvek adekvatni ”demokratski i pravni” odgovori. Smatrajući, da jedino tako možemo dokazati, (da smo vredna, obrazovna i kulturna nacija) ravnopravnost sa drugima.

Savez srpske dijaspore Slovenije sa pojedinim srpskim Savezima iz Evrope vrši pripreme oko udruženja evropskih Srba u Savez saveza Srba Evrope.
Poštovani Srbi pridružite nam se i Vi. Predlažemo, da redovno čitate naše medije u kojima ćemo Vas o svemu bitnom pravovremeno obaveštavati (www.srpska-dijaspora.org  i www. srpski-knjizevnici.org).

Savez Srpske dijaspore Slovenije, članovi, prijatelji i simpatizeri.