Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

DOBRO RASPOLOŽENJE UZ PRAVO VESELJE – KRANJ 22. maja 2010

Reporter: Milan Gajić

Gorenjska pokrajina sa Kranjem je  sa postojećim dokumentima zabeležena još između 14 i 16 stoleća. Ona se sa svojom predivnom okolinom uz planinske alpske masive prostire sve do austrijske granice. Dakle, predivni krajevi od kojih se posebno izdvaja Bled, Bohinj i Triglav. Bled jedan od značajnijih i posećenijih pesničkih i umetničkih susreta uz osećajno duboku inspiraciju kulturno umetničkog stvaralaštva, kako za starije, tako i za mlađe životne populacije.

Naravno, od većih naseljenijih slovenskih gradova upravo je Kranj. On se posebno industrijski razvijao i svoj razvojni vrhunac  dostizao između 18 i 19 stoleća. Svoj posebni građevinski izgled postiže krajem 19 i početkom  20 stoleću. Jedna od zanimivosti za gurmane je upravo i poznata kranjska kobasica. Moglo bi se još mnogo toga pisati, ali današnja reportaža se svodi na lepo organizovanu kulturno umetničku prezentaciju.

SEĆANJE NA DAN MLADIH JOŠ BUDI UGODNE USPOMENE – 22. maja  2010 dom kulture Primskovo kod Kranja

PIONIRI USPEŠNI U SVOM PROGRAMU

Kulturno umetničko društvo »MLADI SVET« iz Kranja organizovalo je veoma zanimivu prezentaciju kulture. Inače društvo je već godine 2009 postalo i ravnopravan član društava u Savezu srpske dijaspore Slovernije. Dakle, to je društvo mladih, koji žele druženja, pesme i igre uz svoje vršnjake, a ne bilo kakve  podele. To činjenično tvrdi predsednik društva  Srđan Krgović. Društvo je registrovano pre četiri godine i postiže veoma pohvalne rezultate. Svoje aktivnosti izvode kroz delatnosti: folklora, drame, sporta, pevačkih i sviračkih grupa. Ove prilike su posebno mlade devojke i mladići to i pokazali uz devojačko i momačko pevanje skoro zaboravljenih pesama. Društvo mladih koji imaju prostorske, a i financijske probleme. Lično smatraju, da  im pojedini drugi zavide. Saradnja sa mladima iz drugih društava vidna je i iz njihovog prezentovanog kulturnog programa. Članovi ovog skromnog društva, mladi radnici i studenti, koji  nisu samo iz kranjske opštinske regije, nego oni dolaze čak iz drugih opštinskih okruženja. Program je profesionalno vodio predsednik ovog društva Srđan Krgović, pozdravio prisutne, a posebno demokratsko izabranog predstavnika slovenskih Srba uglednog čoveka i generala u penziji Milana Aksentijevića, koji je nagrađen posebnim aplauzom prisutnih. Takođe je pozdravio i predstavnike Saveza srpske deijaspore Slovenije sa predsednikom Sašom Gajić. Svakako posebno pioniri i pionirke, posetili su prisutne na životne događaje iz nekad zajedničke SFRJ. Kulturni program  bio je  raznolik, a stim i veoma zanimiv, tako da su sa utiskom dva sata prošla nenormalno  brzo. Neprestani aplauzi su potvrđivali kvalitet nastupajućih. Od USKS svoju osećajnu pesmu o Kranju i Sani izrecitovao je pesnik Petar stiojanović, a mala Sara pesmu napisanu od oca Saše Gajića »Moja otadžbina«. Nakon završetka ove kulturno umetničke prezentacije predsednik društva »MLADI SVET« Srđo Krgović podelio je zahvalnice nastupajućim. Svi veseli, nasmejani i zadovoljni i ko sebi  uopće može dati za pravo, da bilo koga od njih, posebno, tako divne dece i studenata reši takvog zadovoljstva. Mada izuzetaka koji to čine ima u Ljubljani (nedavno su pokazali svoje  pravo lice, sa organizovanjem i izvođenjem kulturnog programa kod ljubljanske pravoslavne crkve) oni svojim postupcima najmlađe sprečavaju u njihovim druženjima, te žalostno dokazuju svoju »profesionalnu« mentalnu sebičnost i zaostalost. Istini na volju, treba dodati i to, da su njihovi projekti,  već više godina financirani od matice Srbije i slovenskih vladinih institucija. Predlažemo, da se oni ipak nešto više nauče profesionalizma u KUD-u »MLADI SVET« i njihovog predsednika Srđana Krgovića, koji se srdačno zahvalio svima, a dodatno onima koji su donirali ovu značajnu kulturnu prezentaciju. Dakle, to nije sve, lepo i veselo druženje, prijatna publika sa tradicionalnom igrankom mladih nastavljeno je do ranih jutarnjih sati.
U izvođenju bogatog kulturnog programa »DANA MLADOSTI« učestvovali su članovi društava:

  • KUD »Mladi svet« iz Kranja,
  • KPŠD »Vuk Karadžić« iz Radovljice,
  • SKD »Dr. Mladen Stojanović« iz Velenja,
  • Udruženje srpskih književnika Slovenije i
  • KUD »DEM« iz Kranja.


DVORANA JE BILA ISPUNJENA, A PUBLIKA ZAINTERESOVANO PRATI KULTURNO UMETNIČKA DOGAĐANJA


VREDNI  NASMEJANI  ČLANOVI KUD »MLADI SVET« IZ KRANJA


PEVAČKI SASTAV KUD »MLADI SVET« IZ KRANJA


KPŠD »VUK KARADŽIĆ« IZ RADOVLJICE – NASMEJANI KAO I UVEK


DOBRO UIGRANI SA PREKRASNIM NOŠNJAMA KPŠD »VUK KARADŽIĆ« IZ RADOVLJICE

LEPE NOŠNJE I LEP OSMEH – KPŠD »VUK KARADŽIĆ« IZ RADOVLJICE


KUD »DEM« IZ KRANJA  IZVODE PROFESIONALNO DIO SVOG PROGRAMA


SKD »Dr. MLADEN STOJANOVIĆ« IZ VE LENJA 

IGRE U IZVOĐENJU SKD »Dr. MLADEN STOJANOVIĆ« IZ VELENJA